כאשר רוב האנשים חושבים על ישראל, מוחם מעלה לעתים קרובות תמונות של ערים שוקקות כמו תל אביב או אתרים היסטוריים כמו ירושלים. עם זאת, במרחק קילומטרים ספורים מהיעדים המפורסמים הללו שוכנת עיר פחות מוכרת שבאמת לוכדת את תמצית התרבות הישראלית וחיי היומיום – גבעתיים.
גבעתיים, הממוקמת במרכז הארץ, היא עיר קטנה עם אוכלוסייה של כ-58,000 תושבים. זה אולי לא יעד תיירותי פופולרי, אבל בהחלט יש לו הרבה מה להציע למי שבוחר לחקור אותו. מרחובותיה המקסימים שלאורכם בתי קפה ובוטיקים מקומיים ועד להיסטוריה העשירה והקהילה המגוונת שלה, גבעתיים היא פנינה נסתרת שמחכה להתגלות.
אחד הדברים הראשונים שהמבקרים יבחינו בהם בגבעתיים הוא הפריסה הייחודית שלה. בניגוד לרוב הערים בהן מרכז העיר הוא העמוס והפופולרי ביותר, מרכז העיר גבעתיים דווקא שקט למדי ומגורים. השכונות הסובבות הן אלה שבאמת מעוררות את העיר לחיים, כשלכל אחת מהן אופי ואווירה ייחודיים משלה.
אחת השכונות המוכרות בגבעתיים היא "החווה", שהייתה היסטורית אזור חקלאי עם קוטג'ים קטנים ומשקים. כיום, הוא עדיין שומר על התחושה הכפרית המקסימה שלו והוא ביתו של המרכז הקהילתי של העיר, מקום פופולרי לאירועים ומפגשים.
אבל אולי המאפיין המגדיר ביותר של גבעתיים הוא תחושת הקהילה החזקה שלה. למרות קרבתה למטרופולין השוקק של תל אביב, גבעתיים הצליחה לשמור על תחושה של עיירה קטנה שבה שכנים מכירים זה את זה בשמם ועסקים מקומיים מוקירים. קהילה מלוכדת זו ניכרת בפרויקטים וביוזמות קהילתיות רבות המתרחשות לאורך השנה, החל מניקיון שכונות ועד פסטיבלי תרבות.
למעשה, אחד האירועים הקהילתיים הפופולריים ביותר בגבעתיים הוא "פסטיבל ציפורי" השנתי, הקרוי על שם סמל העיר שהוא ציפור אדומה בוהקת. הפסטיבל מפגיש תושבים ומבקרים ליום גדוש במופעי מוזיקה חיה, דוכני אוכל רחוב ותערוכות אמנות, המציגות לראווה את סצנת האמנות והמוזיקה המשגשגת של העיר.
מלבד תחושת הקהילה החזקה שלה, גבעתיים מציעה גם היסטוריה עשירה ומורשת תרבותית. העיר הוקמה בשנת 1922 ככפר חקלאי על ידי מהגרים יהודים, מה שהופך אותה לאחד היישובים הראשונים בארץ ישראל של ימינו. כיום, שרידים של היסטוריה זו עדיין ניתן לראות במבנים הישנים והמבנים שהשתמרו.
נערות ליווי בגבעתיים
מבנה אחד כזה הוא בית יד לבנים האייקוני, מרכז קהילתי ואנדרטת מלחמה שנבנו בשנות החמישים להנצחת חללי גבעתיים במלחמת העולם השנייה. לא רק שהוא משמש תזכורת לעברה של העיר, אלא הוא גם מהווה סמל לחוסן של הקהילה ולמסירותה להוקיר את גיבוריה.
למעוניינים להעמיק בהיסטוריה של גבעתיים, ביקור בבית ש"י עגנון הוא חובה. מוזיאון זה מוקדש לסופר העברי זוכה פרס נובל, שחי בעיר מספר שנים בתחילת המאה ה-20. המוזיאון מציע הצצה לחייו ויצירתו של עגנון, כמו גם להיסטוריה ולהתפתחות של גבעתיים.
אבל גבעתיים אינה מיועדת רק למי שמתעניין בהיסטוריה ובקהילה. העיר מתהדרת גם בסצנה קולינרית תוססת המשקפת את ההרכב התרבותי המגוון של תושביה. ממאכלים ישראליים מסורתיים ועד מטבחים בינלאומיים, יש כאן משהו לכל חיך.
אחד המקומות הפופולריים ביותר לפודיז בגבעתיים הוא שוק שוק התקווה, אליו מגיעים המקומיים כדי לקנות תוצרת טרייה ולחטוף ארוחה מהירה באחד הדוכנים הרבים שמוכרים אוכל רחוב מסורתי. לחוויית אוכל יוקרתית יותר, רחוב יהודה הלוי הוא המקום ללכת אליו, עם המסעדות ובתי הקפה האופנתיים שלו המגישים מנות טעימות מכל רחבי העולם.
וכמובן, שום ביקור בגבעתיים לא יהיה שלם בלי טיול בפארקים הרבים והשטחים הירוקים שלה. העיר גאה מאוד בפארקים שלה, ולא קשה להבין מדוע. עם שבילים מטופחים, מגרשי משחקים לילדים, ושפע של ספסלים להירגע עליהם, פארקים אלה מציעים בריחה שלווה מההמולה של חיי היומיום.
אחד הפארקים האהובים ביותר בגבעתיים הוא פארק קצר, המתהדר באמפיתיאטרון גדול ובאגם יפהפה מוקף ירק. זהו מקום פופולרי לקונצרטים והופעות תחת כיפת השמיים, ובימי שמש, זה לא נדיר לראות משפחות וחברים נהנים מפיקניק או משחק פריזבי.
מהקהילה המלוכדת שלה ועד להיסטוריה העשירה והתרבות המגוונת שלה, גבעתיים היא עיר שמגלמת באמת את הרוח הישראלית. זה לא יכול להיות הכי הרבה